Відгук. «Маленька Принцеса» Френсіс Годгсон Бернет – книга про дівчатко з великою Душею.

Читаючи  цю книжку,  я  відчувала місцями справжнє тремтіння душі. Було щиро страшно,  місцями до сліз надзвичайно небайдуже та велично  радісно.  Мене вразила сила Духу маленької дівчинки, непідробна краса її Душі та мужність при тілесних випробуванняхРаджу до прочитання всім дорослим, дітям віком після семи років і старшим.  Не буду розповідати сюжет, це нецікаво  і лише притлумлює інтерес до книжки, як на мене.
Чим ця книга цінна?
Ця книга дає багато матеріалу для роздумів. Вона просто написана, має захоплюючий і місцями не дуже  сюжет,  і  містить  красу торжества перемоги Добра над  Злом.  При читанні разом з дітьми у діток виникатиме ДУЖЕ багато запитань. Коли чоловік читав старшій донечці (  5, 5 років), то  вона не все могла зрозуміти. Наприклад, чому дорослі часом бувають такі злі і жорстокі? Як маленька дівчинка могла ці всі приниження, знущання переносити? І дитині місцями було  надзвичайно шкода головну героїню. Тож краще спочатку прочитати самим, а потім  разом з дитиною.
В книзі «Маленька Принцеса»  міститься дуже цікавий образ дівчинки, її внутрішнього світу. У цьому образі дуже гармонійно проявляється  тіло, душа і дух  маленької героїні.  Цікавим чином  поєднуються її  багате становище (вона із заможної сім’ї) та надзвичайно цнотливе  виховання.  Вона уявляє себе принцесою, але жодним чином ніколи не принижує інших,  не вивищується, а навпаки, допомагає слабшим  дітям. В цій дівчинці  поєднуються  внутрішній світ, повний  надзвичайної фантазіі,  та  глибока звичайна людська мудрість.   Якщо прив’язати події до реального життя – то це рідкісне поєднання бездоганного виховання дитини у розкошах,  що змогла згодом перенести нелюдське ставлення до себе.
Приклад виховання тут подається дуже широкий і глибокий :від практичного вміння опановувати освіту, триматися як Леді –  до глибоко християнських чеснот милосердя. Є над чим подумати батькам. Мало діток з набором подібних цінностей  зустрінеш у реальному житті. А я впевнена, що світ став би  від цього значно добрішим.  Книга пронизана загадковістю випробувань  людської  душі та щирою вірою у Диво.
Ольга Колеснікова-Чмель, християнський сімейний та дитячий психолог.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Facebook
YouTube
Instagram