Як підготувати чоловіка до партнерських пологів?

 

сім я Ольги Колеснікова-Чмель

Кожна сім‘я унікальна у своєму досвіді очікування дитини і пологах. Проте все популярніше стає народжувати разом. Так звані «партнерські пологи»   – це унікальний досвід у стосунках  пари і у батьківстві.

Проте при всіх перевагах,  не можна сказати, що партнерські пологи  підходять  однозначно  для всіх вагітних. Вибір індивідуальний.  Для однієї пари партнерські пологи  можуть стати подією, яка  згуртує пару,  зміцнить близькість,  а для іншої –  навпаки, може виявити приховані  конфлікти у подружжі.    Проте абсолютно точно можна погодитись у одному:  для всіх пар пологи  –  це архіважлива подія  і до них варто готуватись.

Питання про участь чи не участь батька дитини потрібно вирішити не пізніше як за 2-3 місяці до очікуваної дати народження.  Це рішення має бути  абсолютно добровільним , осмисленим і не насильним для обох сторін.  Тут не може бути жодних  відкритих чи прихованих маніпуляцій. Тут чітко діє  приказка : «Насильно  – милим  не будеш». Інша справа,  що чоловік і дружина  можуть допомогти одне одному  встановити зв‘язок із ще ненародженою дитиною, відчувати її потреби і відчувати велике бажання зустріти прихід нового життя на пологах разом.

Вагітність носять двоє – народжують разом

Це філософія пари, яка плавно буде готуватись до партнерських пологів і пройде через будь-які випробування.  І тут потрібно  допомогти татові  стати вагітним психологічно, не маючи фізіологічних відчуттів.  Звичайно, хтось легше включається у цей процес, а  хтось  – складніше. Все витікає з рівня довіри у ваших стосунках, з відкритості серця одне до одного, з вміння спілкуватися,  ділитися  своїми переживаннями .  Якщо поява дитини очікувана, є відчуття взаємопідтримки, то, швидше за все, партнерство  у пари  буде і під час вагітності, і під час пологів.

Для відчуття  себе татом ще ненародженої дитини чоловікам потрібні не просто слова – а конкретні   дії, які допоможуть включитись у роль тата.  Дозвольте їм конкретно  щось робити під час вагітності, формувати зв‘язок з дитиною уже до пологів.

Що цьому може допомогти?:

  1. Відвідання УЗД із отриманням картинки, спілкування з лікарями та можливість почути звуки  серцебиття  жителя животика.

(Візуалізація, коли ще непомітна вагітність дружини, дуже важлива. Пам‘ятайте постійно: чоловік не має фізіологічних відчуттів вагітності і він повинен звикнутися з роллю вагітного тата:)Це процес. І цей стан не виникає одразу.)

  1. Конкретні дії, що будуть проявляти турботу чоловіка про дружину, дитину ( закупка смачних і корисних продуктів, виготовлення ліжечка для дитини, ремонт дитячої тощо.)
  2. Тактильний контакт з дитиною через погладжування животика вагітної дружини.
  3. Ритуали, що допоможуть чоловікові відчувати себе батьком ( наприклад, розповідь жителеві животика про свій прожитий день, співання колискових, розказування казок чи  читання книжок).
  4. Участь у виборі  полового будинку, де будуть проходити пологи, у виборі фахівців під час вагітності та пологів.

Не забудьте спитати також і  у чоловіка  – що йому  було б  приємно  і цікаво робити для вас, для дитини, щоб відчувати себе включеним у вагітність? Він сам вам підкаже при бажанні.

Пам‘ятаю для мого чоловіка особливим ритуалом, що допомогав  йому відчувати своє батьківство  стало читання  книжок жителеві  животика.  Це був ритуал перед  сном. Його ми разом назвали «Радіо Тата». А ще незабутніми були   ігри у піджмурки з дитиною на останніх місяцях, коли вона могла ніжкою стукати у долоню тата.  Чоловік просто сяяв після  спілкування з дитиною, яка ще не народилась:) , але яку він відчував  уже такою  рідною і милою.

Важливо  від чоловіка навчитись не вимагати все це, а дякувати за кожен прояв теплоти до вас, до дитини.  Тоді йому самому захочеться  робити все більше і більше.  У  нього  потихеньку буде формуватися  відчуття своєї потрібності і значимості у протіканні вагітності, майбутніх пологах.

Якщо вже пара чітко прийняла рішення йти на  партнерські пологи, то тут потрібно зупинитись на  окремих  важливих моментах.

Про це –  у наступній публікації.

Бережіть одне одного.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Facebook
YouTube
Instagram