Як батькам допомогти дитині побороти злість АБО “зачука кабакука ” ?

Нещодавно моя старша донечка(3.5) почала часто вживати вираз  – “Я тебе не люблю”. Особливо гостро на це засмучується чоловік. І це вона повторює всім, коли насправді злиться. Я запропонувала їй говорити про ці свої почуття і допомагала їй наступним чином. 


1 ) Озвучте самі почуття дитини. Підійдуть фрази на кшталт : «Я бачу , що ти зараз сердишся». «Я розумію , що ти зараз злишся ».
2 ) Скажіть НА ЩО зараз злиться дитина :
Наприклад: «Я бачу , що ти дуже сердишся , тому що тобі хочеться довше посидіти перед телефізором, я а тобі не дозволяю»
3 ) Скажіть , що ви розумієте гнів дитини. Наприклад: «Я розумію , мені теж неохота закінчувати цікаві справи »
4 ) Допоможіть дитині своїми словами виразити злість, навчіть дитину говорити подібні слова : «Я серджуся » , «Я злюся » , «Я так злюся , що мені хочеться тут все розкидати ». Хай дитина скаже Вам про свої почуття і їй відразу стане легше.
5 )Потім скажіть про обмеження на фізичну і словесну агресію на адресу живих істот і навчіть дитину перенаправляти свою злість – висловлювати її прийнятними способами .
На що перенаправити гнів?
Запропонуйте дитині варіанти як « розрядити » свою злість : «Коли ти дуже сердишся , бити інших не можна , можна зробити ось що :
Побити подушку руками;
Покидатися подушками;
Кидати м’які іграшки ( в корзину , на підлогу , на диван);
Пом’яти папір (Покидати паперовими «сніжками» в стіну або одне в одного)
Порвати папір!
Обзиватися овочами : «Ти – редиска, картопля…»

Називати одне одного неіснуючими словами “ТУТАМАКА,  ВАРАБУКА…”
Ви не просто пропонуєте, а обов’язково , показуєте дитині, як це робити і залучаєте її до процесу. Щоразу, коли Ви бачите , що дитина злиться , озвучуйте ці почуття , давайте підтримку і пропонуйте який-небудь з варіантів вираження гніву. Незабаром у дитини з’явиться свій улюблений спосіб боротьби і вона зможе давати собі раду і без вас.

1 думки про “Як батькам допомогти дитині побороти злість АБО “зачука кабакука ” ?”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Facebook
YouTube
Instagram