Хелловін: святкувату не можна заборонити. Де правильно поставити кому і уникнути психотравм?

З наближенням Хелловіну дискусії загострюються. Чи варто святкувати Хелловін взагалі? Як зорієнтуватися? Мета цього посту допомогти батькам розставити коми самостійно і усвідомлено.

 Нижче мій розгорнутий коментар для ТСН.

ЧОМУ ДІТЯМ МОЖЕ ПОДОБАТИСЬ ХЕЛЛОВІН?

Діти зазвичай люблять трошки злякатися, тому батьки і приводять це як аргумент святкувати Хелловін. Якщо згадати казки, в них часто знайдете елемент страху: чи то Баба-Яга, чи Змій Горинич, чи мавка… Діти думають, що на святі вони злякаються і це буде не насправді, а що далі? Казка повинна закінчитися добром, і наступити час зняття масок, але Хелловін так не закінчується. Учасники свята як приходять з розмальованими обличчями та в страшних костюмах, так і йдуть. У підсумку, дитина може взяти цей образ в життя. Це може мати дуже негативний вплив на психіку пізніше.

На жаль, у своїй практиці я з цим постійно зустрічаюсь. Наприклад, консультувала батьків, діти яких після таких святкувань фіксувалися на страшних образах, починали боятися спати без світла, не могли заснути вдома чи бачили погані сни.

ЯКЩО СВЯТКУВАТИ ХЕЛЛОВІН,ТО ЯК?

 По-перше, необхідно враховувати вік та психологічну стабільність дитини.
ДОШКІЛЬНЯТАМ важко розрізняти гру та реальність, костюм та людину. Тому участь у святкуванні може, навпаки, актуалізувати страхи дитини. Бажано проговорити тему страхів, смерті, привидів до святкування Хелловіну. Якщо і брати участь у костюмованих вечірках, то лише під наглядом батьків. Щоб мама чи тато змогли розрадити дитину.
Задайте собі запитання: Яка мета? Якщо виразити негативні емоції, страхи, погратися у негативних персонажів – це можна зробити і самостійно з батьками вдома. Без сугестування та нагнітання атмосфери страху й темряви, а в безпечній домашній обстановці. Домашнє свято перемоги над страхами з намальованими масками, перевдяганнями може стати альтернативою масових “модних” святкувань Хелловіну. Яка різниця? Величезна – бо дитина від початку все вигадує сама і знає, що це гра, фантазія, яку можна контролювати.

ЧОМУ ХЕЛЛОВІН ПОПУЛЯРНИЙ?

Уявіть лише, в США об’єм продажів у магазинах в ці дні поступається лише Різдву. Люди купують ще з серпня костюми, декор і витрачають на це мільйони доларів. Отож, Хелловін – всього лише частково вдалий маркетинг і комерція.

ДАНЬ ТРАДИЦІЯМ

Спочатку це була кельтська традиція. Пізніше це був переддень у католицькій традиції шанування всіх святих. Тож логічно шанувати мертвих у переддень святкування Дня всіх святих. Проте так не відбувається на наших теренах! Тож Хелловін – вирваний з контексту свята всіх святих і не має логічного завершення.
Більше того, до сих пір 31 жовтня проходять сатанинські святкування з жертвоприношеннями.
По суті сучасний Хелловін в Україні – результат глобалізації, коли невідоме раніше сприймається за своє. Чи корисно це? Може бути, якщо не повністю розмиваються межі наших національних цінностей.

ПЛЮСИ СВЯТКУВАННЯ ХЕЛЛОВІНУ

Для дорослих карнавал на Хелловін може допомогти проявити емоції, які заховані в тінь, страхи, прожити “негативні ролі” в безпечному середовищі. Це може мати терапевтичний ефект. Головне, на ранок, не забути зняти маску:)
До речі, при потребі, на консультаціях та в терапії я особисто застосовую різні страшні маски.

МІНУСИ СВЯТКУВАННЯ ХЕЛЛОВІНУ

Хелловін дійсно може лякати. Існує самайнофобія – страх Хелловін, танатофобія – страх смерті та інші фобії. Людям з нестабільною психікою протипоказані подібні святкування.
Діти дошкільного віку можуть неправильно сприйняти Хелловін і отримати психологічну травму.

P.S. Віруючій людині варто врахувати духовну сторону свята. Чи це не були забавки з вогнем? А за даними Центру Разумкова віруючими себе називають близько 60% українців.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Facebook
YouTube
Instagram