Як дитині їсти здорову їжу і вчитися одночасно: психологічні поради.

Дітям для збалансованого і корисного харчування так потрібні вітаміни, що містяться у свіжих овочах. Добова рекомендована норма для дитини віком 1-3 роки:

200гр. овочів, окрім картоплі + 150гр. картоплі + 130гр. фруктів

Як змусити дитину з‘їсти хоч шматочок таких потрібних їй для нормального розвитку свіжих продуктів? З фруктами трошки легше – вони, як правило солодкі, і діти їх люблять. А от овочі?!

Овочевий клоун

Наприклад, моя дитина дуже любить борщ. Слава Богу, що у нас в українській кухні є така пречудова страва – зі стількома овочевими інгредієнтами. Але ж його їсти щодня не будеш! Коли нам потрібно з’їсти порцію овочів – ми починаємо грати у овочевих кухарів). Ми створюємо красиві овочеві композиції. Цього разу у нас вийшов ось такий кумедний овочевий клоун із зеленою перукою з петрушки ;).

Дитину бажано як найінтенсивніше залучати до цього процесу . Бо під час самого процесу вже щось і перепаде корисного маленькому кухарю. Ми з донечкою Веронічкою перетворюємо це на цілий ритуал – одягаємо фартушки, шукаємо її іграшковий пластмасовий ножик, маленьку дощечку. А ще потім одне одного годуємо, вихваляючи наш шедевр. Коли є час, то ще і проговорюємо:

  • Який овоч? 
  • Якого він кольору?
  • А як він називається англійською? 
Доці дуже подобається ;).

Сьогодні ми використали такі інгредієнти:
  • огірочок;
  • солодкий болгарський перчик;
  • помідорчик;
  • зелень петрушки.
Як психолог, хочу застерегти батьків від насильного годування своїх діток. Це може спричинити навіть невротичні реакції у дитини, що негативно впливають на її тонку психіку. Якщо годування перетворюється для дитини на психологічні тортури – то вона може навіть на тривалий час відмовлятися від їжі, на шкоду своєму здоров’ю.

Не варто також розважати діток під час прийому їжі – вони так вчаться маніпулювати нами дорослими. «Якщо щось мені розкажеш – я рот відкрию, а якщо ні – то і не відкрию». Так засвоюється нездорова модель поведінки: ти мені – я тобі. Але ти мені трошки більше. Дитина починає маніпулювати дорослим. 

Прийом їжі – це задоволення потреб дитини. І задача дорослого лише приготувати смачну, корисну страву. А дитина, яка може їсти самостійно – хай їсть самостійно. Це впливає позитивно на формування її характеру. Дітки, які змалечку вміють самостійно їсти, одягатися – ростуть впевненими у собі особистостями. А задача батьків: не заважати цьому процесу, створювати максимально безпечні та зручні для дитини умови і стимулювати це схваленням самостійних дій дитини. 


А ось залучати дитину до спільного приготування страв – і корисно, і смачно, і емоційно приємно дитині і мамі. (Лиш пам’ятайте про правила безпеки на кухні.) До того ж ви можете і не помітити, коли у вас з’явиться справжній помічник на кухні. Моїй Веронічці незабаром виповнюється 2 роки – а я вже відчуваю допомогу її маленьких вправних ручок на кухні ;).

Маленька помічниця
 
 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Facebook
YouTube
Instagram