Моє інтерв’ю з Віталієм Кіно – головним режисером дитячого театру “Божья Коровка”

Дитячий театр «Божья коровка» Центру мистецтв «Новий український театр» було створено майже сімнадцять років тому. Тривалий час театр не мав власного дому, гастролював, грав свої вистави на різних сценічних майданчиках Києва та інших міст.
Інтерв'ю з Віталієм Кіно – головним режисером та засновником дитячого театру...
За роки того – «валізного» періоду – сформувався солідний репертуар вистав для дітей різного віку, від найменших «театралів» до юнаків. І коли в грудні 2009 року театр оселився в затишному старовинному будиночку по вулиці Михайлівській, 24ж, вистави з валіз перекочували на сцену і склали перший репертуар оновленого театру для всієї родини «Божья коровка».
Цікава річ: перша вистава Театру – «Путешествие на волшебный остров», поставлена ще в травні 1998 року, і сьогодні є однією з найпопулярніших та улюблених для юних глядачів. Засновник, художній керівник та режисер театру Віталій Кіно впевнений: цей факт свідчить про те, що театр «Божья коровка» – не старіє. Хоча й, напевне, дорослішає.

Для кого працює театр «Божья коровка»?

Наш театр «Божья коровка» позиціонує себе, як родинний театр – в якому кожен знайде «цікавинки» для себе. І в цьому напрямку ми весь час пропонуємо нові ідеї та проекти.
Репертуар розрахований на глядачів різного віку – від 3-х до 12-ти років. Але й дорослі у нас не сумують. В 2013 році ми відкрили «нижню сцену» театру. На ній, окрім іншого, ми граємо вистави для найменших глядачів, починаючи з 3-х років (а іноді і менше) Робимо це в більш зручний для родин час – об 11-й годині ранку, що дає можливість батькам  не порушувати режим дня дитини.

Адже багато матусь і татусів обирають саме «Божью коровку» для першого театрального досвіду своїх малюків. А в цьому році ми започаткували новий проект – Сімейний театральний клуб.

Він, в першу чергу, розрахований на молодих батьків, які не мають можливості ввечері відвідати театр, бо нікому доглянути за їх дитинчам. Кожну першу суботу місяця о 15-й годині наш театр зустрічав молоді родини.
На одній сцені батьки дивилися виставу для дорослих, відпочивали, спілкувалися з новими друзями. А на іншій сцені діти грали з Божою Корівкою, дивилися казку, пригощалися смачними тістечками та соком, здобували корисні навички в різноманітних майстер-класах з акторської майстерності, ораторського мистецтва, хореографії, рукоділля тощо.
З вересня Сімейний театральний клуб поновить свої зустрічі. Приходьте! У нас нікому й ніколи не буває сумно!

Ваша родзинка – Бал для малюків. Розкажіть, що це за дивина?

Всі наші бали «В гостях у Божої Корівки» приурочені до різних свят і подій (найпопулярніші, звичайно ж, новорічні). Бали відбуваються як родинні свята у тісному колі, у затишній атмосфері камерних (невеличких за площею) залів Центру мистецтв «Новий український театр».
Комусь вони нагадують святкові світські бали, що проходили в заможних домах киян на межі 19-20 сторіч. Хтось бачить схожість з «раночками» в дитячих садочках, але зроблених, звісно, на відповідному професійному й творчому рівні.
Це не важливо. Важливо те, що ніхто не залишається без уваги нашої Корівки та інших персонажів. Те, що родини мають близько двох годин тісного, дружнього, активного, здорового спілкування за відсутності телевізора, комп’ютера, телефону тощо. Отже, і діти, і дорослі після балу, полишають театр щасливими і по-доброму схвильованими.

А як проходить день народження в гостях у Божої Корівки?

Унікальність цього дійства полягає вже в тому, що свій день народження дитина святкує в театрі! Головною родзинкою свята є, звичайно ж, вистава, яку актори грають виключно для іменинника, його друзів та батьків.

Майже будь-яка вистава із репертуару театру може бути показана на святі. Але є й вистави з сюрпризом. Це інтерактивні спектаклі, в яких діти несподівано для себе стають акторами, виходять на сцену, одягають костюми, виконують невеличкі ролі під гучні оплески батьків та друзів.
Крім того, на гостей чекають ігрова програма з Божою Корівкою, яка ні на мить не залишає дітей без своєї уваги, та також солодкий стіл, святкова дискотека тощо.

Чому сучасним дітям корисно ходити до театру? Як вони поводяться, реагують на ваші вистави?

Ми у себе в театрі раніше жартували, а сьогодні сприймаємо абсолютно серйозно той факт, що ми, певним чином, займаємося так би мовити театральною терапією.

Невеличкі глядацькі зали, близькість акторів, затишна, майже домашня, атмосфера нашого театру сприяють кращому, більш довірливому сприйняттю юними глядачами театральної гри.
Сучасні діти мало грають, дуже мало спілкуються з однолітками та й з дорослими теж. До нас часто приходять дітки, що виховуються вдома, «асоціальні» діти, які просто не вміють «дружити». І в театрі, граючись перед початком вистави з Корівкою, в тісному контакті з іншими дітками, вони відкривають для себе нові можливості спілкування. Відвідують наш театр і батьки з «особливими» дітками, які, спостерігаючи за героями вистав, на іншому, емоційному рівні пізнають життя.

Крім того, театр виховує та дисциплінує юних глядачів. Приємно спостерігати як діти, що прийшли до нас вже не вперше, ще до появи улюбленої ними Божої Корівки, нагадують батькам про не вимкнені мобільні телефони!
Театрали часто жартують, що «для дітей треба грати так, як для дорослих, тільки краще». І наші актори дотримуються цього правила! А діти відповідають нам вдячністю, емоційним, активним сприйняттям всього, що відбувається на сцені. А часто й допомагають героям казок.

Як ви підбираєте репертуар? Чого в ньому більше – класики чи сучасних авторів?  

Ми спокійно усвідомлюємо те, що живемо (так історично склалося) в двомовному просторі. Тому, крім різновікових спектаклів, в нашому репертуарі є половина вистав українською, а половину – російською мовами. Є в наших планах і вистава англійською. Сподіваємося, вона з’явиться на афіші в наступному сезоні.
У нас широкий діапазон авторів – від класики («У Лукоморья» Пушкіна, «Івасик-Телесик» Кропивницького) до ще «тепленьких» сучасних п’єс нашого улюбленого автора Наталії Уварової: «Фізкультура для Баби Яги» та «Божья Коровка спасает мир».
До речі, п’єси Уварової представлені і в «дорослому» репертуарі «Нового українського театру» – це комедія-водевіль «Сватовство монтера» за мотивами Зощенка та дуже сучасна комедія «Шахрайки?.. Лесбійки?!! Красуні!..».
Щиро запрошую вас відкрити для себе і своїх малюків Театр «Божья коровка» Центру мистецтв «Новий український театр».

Вистави для дітей відбуваються щосуботи та неділі об 11-00 на «нижній сцені та о 12-00 на «верхній сцені». І раджу замовляти квиточки завчасно!

З Віталієм Кіно спілкувалася Ольга Колесникова.

1 думки про “Моє інтерв’ю з Віталієм Кіно – головним режисером дитячого театру “Божья Коровка””

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Facebook
YouTube
Instagram