Коли йти до дитячого психолога?

Малюк мало схожий на дорослого, адже він відчуває і мислить інакше. Почуття його можуть бути сильні, але частіше вони не стійкі: те, що його сьогодні захопило, завтра може бути забуте. Дитина семимильними кроками рухається вперед у своєму розвитку. Як це відбувається? Що коїться в його внутрішньому світі?


На ці та інші запитання відповідає дитяча психологія. Вона вивчає закономірності психічного розвитку дитини. Дитячий психолог допомагає дитині ставати дорослим, безболісно долати природні труднощі у розвитку особистості, навчає вмінню спілкуватися з іншими людьми і тому, як повніше розкрити свої потенційні можливості, гармонійно розвинути мислення, пам’ять, уяву, враховуючи неповторну індивідуальність кожного.

Звичайно, в сім’ї батьки в більшості випадків можуть і самі правильно оцінити стан і поведінку дитини, допомогти йому краще використовувати його природні можливості, знайти кращі способи взаємодії здитиною.

Мало знайдеться батьків, які в певні моменти виховання дитини не задавали собі питання: “Що відбувається? Чому мій малюк не слухається, чому сердиться, чому раптом плаче або сміється, чому зараз він такий слухняний, а через деякий час починає пручатися; чому сьогодні не хоче йти в садок або в школу, а завтра біжить туди із задоволенням? “

Список питань може бути нескінченним… Як відповісти на всі ці питання, як допомогти дитині, як не пошкодити той крихкий внутрішній світ, який в ньому закладається? Для багатьох мам і тат в деякі періоди ці питання постають особливо гостро. Вирішити їх допоможе дитячий психолог.

Коли потрібно звертатися до дитячого психолога:

Втрата контролю. Навіть при найбільш гармонійних відносинах між батьками та дітьми бувають моменти, коли дитина не слухається, і це нормально, тому що свідчить про становлення особистості маленької людини. Але якщо ви відчуваєте, що втрачаєте контроль над дитиною і вам все важче лспілкуватись  з нею, то краще порадитися з фахівцем, який зможе об’єктивно оцінити ситуацію і підказати способи виходу з неї.

 Страхи. Допомога психолога необхідна, якщо у дитини постійний страх темряви, страх залишатися одному в кімнаті, страх перед дощем, грозою, сильним вітром. Деякі діти бояться комах, тварин, незнайомих людей. Почуття страху пригнічує дитини, пригнічує його активність, ініціативу і нерідко веде до безпорадності перед ситуацією. Хоча в певному віці страхи – явище природне, що свідчитьь про розвиток уяви дитини. Але навіть у цьому випадку психолог допоможе безболісно подолати цей дискомфортний для матері і дитини момент.

 Сором’язливість. Самосприйняття занадто сором’язливих дітей досить негативно: вони уникають контактів з однолітками, надмірно чутливі до критики, не проявляють ініціативи,  не захищають себе. Ці риси характеру формуються в дитинстві, але сором’язливість можна подолати.

Агресивність.Напевно, всі батьки в тій чи іншій мірі стикалися з цією проблемою. Малюк сердиться на вас, може образити іншого, заподіяти біль собаці або кішці, демонстративно зламати іграшку, оголосивши, що вона йому не подобається. Причин такої поведінки величезна безліч. Важливо, щоб воно не закріпилося і не увійшло до рису характеру дитину, не пішло глибоко всередину, не завадило у встановленні нормальних відносин з навколишнім світом. Допомогти в цьому випадку може тільки психолог.

 Надмірна активність. Вона стає причиною злості, порушення планів, невдач та інших неприємностей не тільки для дитини, а й для батьків. Допомога психолога тут просто необхідна. Він порадить, як направити активність дитини в потрібне русло.

Особливі ситуації. Психіка дитини дуже крихка і вразлива. У житті часом бувають такі ситуації, з якими важко впоратися навіть дорослим. До них відносяться смерть одного з членів сім’ї, розлучення батьків; поява нового члена сім’ї; похід  в дитячий сад або в школу; серйозна хвороба дитини; насильство по відношенню до самої дитини або у нього на очах. У цих випадках варто звернутися до психолога, навіть у тому випадку, якщо вам здається, що одне з перерахованих подій не сильно вплинуло на дитину. Але справа в тому, що ззовні це може ніяк не проявлятися, а піти всередину душі і з’явиться тоді, коли ви цього найменше чекаєте. Психолог визначить, наскільки сильно дитина переживає, допоможе впоратися, пережити те, що трапилося.

Погана успішність у школі. Батьків має турбувати, якщо раптом різко погіршилися оцінки, незважаючи на старання дитини, або вона відмовляється йти в школу без видимих ​​на те причин.

Але було б неправильно думати, що психолога потрібно відвідувати тільки у випадках проблемних ситуацій. Якщо у вас в родині панує любов і злагода і немає проблем, бажано просто прийти, щоб виявити потенційні можливості вашої дитини: до чого він більше здатен, як краще розвинути в ньому гармонійну особистість. Пройшовши серію тестів у психолога, ви отримаєте потрібну і корисну інформацію.

Нині дитячі психологи є в багатьох дитячих садках, школах, спеціалізованих центрах. Зателефонувавши, записавшись на прийом, можна попередньо поговорити з фахівцем або ж прийти відразу разом з дитиною. Психолог, провівши першу бесіду, необхідне тестування, порадить, як краще вирішити вашу проблему, дасть необхідні рекомендації, сам позаймається з дитиною. З нашої точки зору, важливий момент взаємного контакту “батько – психолог – дитина”, адже психолог працює з внутрішнім світом людини, спираючись, звичайно, на науку, і на свій життєвий і духовний досвід. Якщо у вас є сумніви щодо даного фахівця, краще звернутися до іншого. І ще одна порада. Якщо ви подумали про допомогу психолога, не варто відкладати візит до нього на невизначений термін, адже дитина розвивається дуже швидко, проходячи один етап за іншим, і можна просто упустити період, найбільш сприятливий для розвитку того чи іншого вміння, для вирішення тієї чи іншої проблеми .

Краще вчасно визначити тактику і стратегію подолання виниклої кризової ситуації, ніж переробляти щось або ламати в дитині потім.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Facebook
YouTube
Instagram